Powyżej 200 zł wysyłka za DARMO
694 596 028
biuro@nkosmetyki.pl
Facebook kosmetyki naturalne Twitter kosmetyki naturalne
Kategorie
Strona główna Mydła Marsylskie Historia Mydła Marsylskiego

Historia Mydła Marsylskiego

Historia mydła marsylskiego

Początki mydła Marsylskiego

Pierwsze wzmianki o mydle pochodzą ze starożytnego Egiptu. Na początku mydło nie było tym samym produktem jaki znamy dziś. Było wytwarzane w postaci pasty na bazie tłuszczu zwierzęcego i węglanu potasu. Według historyków w Europie to najprawdopodobniej Galowie jako pierwsi wytworzyli mydło z łoju koziego i potażu z popiołu bukowego. To właśnie Galom przypisuje się wynalazek twardego mydła. Produkcja mydła szybko rozwinie się w basenie Morza Śródziemnego. Zanim powstało Mydło Marsylskie z wypraw krzyżowych zostało sprowadzone mydło z Aleppo (przodek mydła marsylskiego). Jest to mydło słynne do dziś. Składa się z oliwy z oliwek, oleju laurowego, soli, sody i wody.

Przemysł mydlarski

Mydła Marsylskie - Początki produkcji Pierwsze fabryki mydła pojawiły się w XII wieku, najpierw w Tulonie, a następnie w Marsylii. Rozwój przemysłu mydlarskiego przypada na wiek XVI i XVII. Stało się to dzięki edyktowi Colberta. Edykt regulował produkcję mydła i chronił fabryki mydła marsylskiego. Dotyczył także surowców, które należy stosować w produkcji. Przede wszystkim musiały być to surowce lokalne: czysta oliwa z Prowansji, sól i woda z Camargue. Colbert formalnie zabrania stosowania łoju (tłuszczu zwierzęcego). Pierwsze mydła marsylskie były używane głównie przez praczki do prania tkanin. Kiedy powstały pierwsze kolonie francuskie fabryki mydeł odczuły niedobór oliwy z oliwek. Przestawiły się na inne oleje roślinne w szczególności na olej palmowy i olej kokosowy. Mydła wytwarzane z tych olei są białe lub beżowe. Są lepszej jakości przez co nadają się do prania delikatnych tkanin. Pod koniec XVII wieku mydła Marsylskie stają się popularne i Marsylia eksportowała je na cały świat.

Najlepsze czasy mydła Marsylskiego

Mydła Marsylskie - Najlepszy czas W 1801r import surowców do produkcji mydła został zablokowany przez Anglików. Cena oliwy jest za wysoka więc producenci zostają zmuszeni do stosowania innych olei: z orzechów włoskich, rzepaku lub lnu. W 1810r każdy wytwórca mydła musiał zastosować swój znak i zagwarantować jakość jego wyrobu. Od drugiej połowy XIX wieku do II wojny światowej fabryki mydła Marsylskiego rosły jak „grzyby po deszczu”. W samej Marsylii w tym czasie powstaje 100 fabryk mydła. Najczęściej należą one do dużych i wpływowych rodzin Marsylii. Ponieważ dochodziło do oszustw w 1906r zdefiniowano termin „Ekstra czyste oleje 72%”. Chodzi o to, że mydło ma zawierać nie mniej niż 72% oleju roślinnego.

Spadek popytu na mydło Marsylskie

Po II wojnie światowej w domach pojawiają się pralki i syntetyczne detergenty, które wypierają mydło Marsylskie. Duże fabryki mydła kupują mniejsze . Łączą się z olejarniami, tworząc nowe rynki zbytu.

Ekologiczny powrót

W latach 70 i 80 XX wieku zaczęto powracać do wartości przyrodniczych i ekologicznych. Przypomniano sobie o mydłach Marsylskich lecz już nigdy nie odzyskały one takiego znaczenia jak wcześniej. Ze 108 fabryk mydła w Marsylii i 14 w Salonie w 1924r, pozostało tylko 3 w Marsylii i 2 w Salonie (2018r). Dzisiaj odkrywamy na nowo zalety tego naturalnego i biodegradowalnego produktu, który jest alternatywą dla produktów pochodzących z przemysłu chemicznego i naftowego.
Produkt został dodany do koszyka
Zamknij okno
Wartość produktów Koszt przesyłki Razem do zapłaty
10,00 zł 40,00 zł
OKNO1
K A T A L O G